♥ NASI MINYAK my mum.. ♥

Monday, August 23, 2010



Nasi minyak slalu org mkn time kenduri kwen kn..tp, kalo kt p.timur hr2 ade menu ni.. dr bfast - diner kt kedai mane2 ade jual.. so, sy rase yg ma sy msk gak plg sedap n spesel..hihi..
tp, sy buat tk la rase mcm ma sy buat..tk tau la knp.. tgn lain2..hihihi.. biasanya ns myk kt kuantan kami mkn dgn ayam / ikan tongkol msk gulai.. tp, ade gak yg mkn dgn ayam msk merah,pas2 acar timun/nanas..
oohh, my 1 year wedg anvsry br2 ni sy wat ns myk..utk memperingati time kami kawen las yer.. hahaha..
jom kite tgk resipi nya ok!~

Bahan utk nasi :-

  beras utk 4 pot
bawang besar 1 labu * di mayang
1 senduk minyak 
1 senduk planta
6 biji cengkih
1 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis
6 ulas bawang merah * di kisar
2 ulas bawang putih * di kisar
1 inci halia * di kisar
air
garam
daun pandan 
pewarna kuning * kalau takde kunyit debu skit pun tkpe..nk kasi kuning je cantik sikit nasi


Bahan utk acar :-

1 btg timun batang *di potong mcm gmbr tu
1 btg lobak merah *di potong panjang
nanas pun boleh campur
1 labu bawang besar *di mayang halus
2 biji cili merah *di potong halus
3 sudu cuka
1 sudu gula

* Bahan utk kuah boleh tgk resipi ayam masak merah @ gulai ikan..cuma gantikan dgn ayam je..ok!~ >"<

Cara memasaknya :-
  • UTK NASI - basuh beras dan toskan.. panaskan minyak bersama planta.. kemudian tumis semua bahan kisar n rempah2 tu.. masukkan bawang yg di mayang , garam , daun  pandan, pewarna sedikit dan air mengikut sukatan beras.. jika 4 pot beras..kita lebihkan air 1 pot..maknanya 5 pot air ye.. biarkan mendidih seketika dan masukkan ke dlm ricecooker bersama beras.. 
  • UTK ACAR - gaulkan semua bahan2 acar dan perapkan je.. * biasanya saya akan buat awal dlm 2 jam sebelum mkn agar acar tu sebati dgn bahan2nya..



0 comments:

Post a Comment

♥ DAPUR BERASAP ♥ Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino