♥ IKAN BAKAR peramu ♥

Monday, August 23, 2010


Wow!!~ ikan bakar.. smua org akan meleleh je sebut ikan bakar kan.. ni kalau nak tukar ayam pun boleh, udang ke sotong ,ketam dll.. ni spesel dr kg saya la.. kaw kg saya peramu-tg.lumpur mmg glamor ok dgn ikan bakar rempah mcm ni.. ape ek yg glamor kedai kt sane? oo.. ana ikan bakar petai , mail ikan bakar.. kbnyakkannya mmg rempah mcm ni dorang akan letak atas ikan.. boleh letak petai juge.. mmg sgt bes!~ kalo dr bndr kuantan hanya 10-15 min naik jmbtan smpai kt medan tmpt ikan bakar ni..
saya sgt la bertuah sbb dpt blaja rempah ni dr m,cik saya..dlu2 dia meniaga ikan bkr ni..mase tu blm glamor lg lah ikan bkr ni.. tu pn dlm 7-8 thn lps kot..huhu.. so, dia yg bg resipi ni kt saya.. kt umh sy sewa ni tkde daun pisang..kalo ade lg layann..so, letak je la dlm aluminiumfoil ni.. jgn hangus sgt mcm huby sy bakar..tp, hangus bawah je..tp, rasenye sedap tau.. hihi.. nnt sedap dicicah b'sama air asam jawa..
kalo 1/2 negeri dgn kicap kn.. tp, sy gemar dgn asam jawa.. >"<


Bahan-bahannya :-

1 ekor ikan.. -apa2 ikan je..yg sedap ikan jebong .. pelik eh bunyi..tp, mmg tu la sy pgil dr kecik.. ikan jebong tu gmbr sy google..
bleh je ikan merah, siakap, pari..kembong pn okies..

segenggam lada kering * di kisar
10 ulas bawang merah * di kisar
2 ulas bawang putih * di kisar
1 inci halia * di kisar
1 inci lengkuas * di kisar
3 btg serai * dititik
kerisik 3/4 sudu
asam jawa sebesar ibu jari / suka hati la..nnt rasa ok
gula
garam

Bahan-bahan air asam jawa

segenggam asam jawa
10 biji cili padi * di mayang
 4 ulas bawang kecil * di mayang
1/2 biji tomato
gula


Cara memasaknya :- 
  • UTK IKAN BAKAR - tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak, masukkan sedikit air dan kerisik serta serai. Biarkan hingga naik minyak masukkan asam jawa dan bahan perasa.. tunggu hingga kering sedikit..
  • siapkan tmpat utk membakar.. lapikkan ikan diatas daun pisang / aluminiumfoil..kemudian letakkan rempah tadi ke atas ikan.. siap utk di bakar.. * boleh letak petai juga atas rempah tu..
  • UTK AIR ASAM - perah asam jawa dgn air masak..jgn cair sgt.. biar pekat. kemudian masukkan gula 1 sudu.. lastly masukkan cili & bawang & buah tomato yg dh di mayang.. gaulkan hingga sebati..


0 comments:

Post a Comment

♥ DAPUR BERASAP ♥ Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino