♥ GULAI IKAN JENAHAK ala-ala pantai timur ♥

Tuesday, August 17, 2010



kepala ikan jenahak..yummy..
makan bersama ulam-ulaman & sambal belacan



Salam,kali ni sy nk share resipi masakan gulai..
Sebelum kawen kalo bab2 masak gulai @ kari mmg saya tk pnh msk sbb tk tau nk masak..hihi..
slalu pikir susah je n leceh sbb kene santan la.. perah santan lg.. wpun ade yg kotak,tp tk bes dgn yg asli tu..
time bl nk masuk santan tu , rempah2 ratus lg.. yerla, kalo dh tk nak cuba tu mcm2 alasan la kn.. 
lagi2 kalo blk kg je time bujang dlu mak yg slalu masakkan..
tp, bile dh kawen sy mula blaja skit2..mintak resipi dgn ma.. mmg sy slalu tgk ma msk..tp, kalo bab gulai/kari sy tukang godek2 je..hihihi..tp, resipi ni lebih kpd mskn p.timur la mmndgkn sy ni asalnye dr kuantan.
Alhamdulillah mmg membuahkn hasil tiap2 kali buat gulai ..huby slalu ckp sedap cyg msk..=p
kire dh teror la.hihi..org kate " practice make perfects" kan.??
ok la,ni resipi mudah sgt..ikan jenahak ni huby sy tau g mancing..he..he..
~ Selamat Mencuba!! ~


* Bahan-bahannya :-
1/2 ekor ikan jenahak@ikan lain2 ( kalau besar - biasanya amik bhgian kepala sedap)
santan ( biasanya drp 1 biji kelapa )
rempah gulai cap bunga ros 1/2 peket yg hitam ( slalu import dr kg )
sedikit rempah campur ( jintan manis + halba dll ade dh kt kedai siap2 campur )
kacang bendi / buah tomato
serbuk perasa
 
* Bahan-bahan utk di kisar
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 genggam cili kering
2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
1/2 inci halia

* Cara-cara memasak
  • tumis semua bahan kisar sampai pecah minyak
  • kemudian masukkan santan , rempah campur , rempah gulai , serbuk perasa
  • selepas mendidih santan tu masukkan ikan kemudian kacau sekali sekala masukkan bendi / tomato
  • biarkan seketika sehingga mendidih dan boleh di angkat..
  • sedap di hidangkan bersama ulama-ulaman & sambal belacan..





0 comments:

Post a Comment

♥ DAPUR BERASAP ♥ Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino